/

Salaris Mark Rutte: Hoeveel verdient onze minister-president?

LEIDSCHENDAM, NETHERLANDS - MARCH 06: Dutch Prime Minister Mark Rutte visits his hairdresser Marco Rimmelzwaal after the re-opening during the lockdown in Leidschendam on March 6, 2021 in Leidschendam, Netherlands. Some of the country’s lockdown measures have been relaxed, including the reopening of contact professions such as hairdressers from March 3 with strict health and safety measures in place, but the country's coronavirus curfew was extended until March 15. (Photo by Patrick van Katwijk/Getty Images)

Iets wat we ons allemaal aangaat is het salaris van een Kamerlid. Dit omdat een Kamerlid een vertegenwoordiger van het volk is. Hij of zij krijgt dus gedeeltelijk betaald uit de staatskas en daarom vinden veel mensen het belangrijk wat zij dan verdienen. Wij kunnen je vertellen, lid van de Tweede Kamer zijn legt geen windeieren. In deze blog gaan we kijken naar het salaris van onze minister-president.

Een Kamerlid verdient maandelijks zo’n 8.000 euro. Hier komt nog vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bovenop. Vaak hebben Kamerleden een goede studie doorlopen, maar een stem van het volk kan dus leiden naar een riant salaris. Er zijn veel onderlinge verschillen tussen voorzitters en Kamerleden bijvoorbeeld. Daarom behandelen wij de vraag wat een Kamerlid precies verdient en of onze minister-president Mark Rutte dan ook het meest verdient. 

Wat verdien je als je in de Tweede Kamer zit? 

Zoals wij al aangaven is het salaris van een Tweede Kamerlid zo’n 8.000 euro in de maand. Dit komt neer op zo’n € 120.000 op jaar basis. Je spreekt echter niet over salaris, maar een schadeloosstelling. Dit geldt voor alle Kamerleden. Hieronder een kleine lijst met de salarissen per maand, per functie, dit is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen:

  • Lid Tweede Kamer:                            € 10.000
  • Voorzitter Tweede Kamer:                € 13.416
  • Eerste ondervoorzitter                      € 10.350
  • Tweede ondervoorzitter                   € 10.250
  • Overige ondervoorzitters                  € 10.100
  • Fractievoorzitter                                € 10.000 – tot 11.500 

Een Kamerlid kan nog meer verdienen door neveninkomsten. Echter mag dit niet meer zijn dan 14% van het salaris. Is dit wel meer, door bijvoorbeeld een goed lopend bedrijf, worden Kamerleden gekort op hun schadeloosstelling. Dit komt dan neer op de helft van de € 10.000. 

Wat verdient onze minister-president Mark Rutte?

Nu de grote vraag, wat verdient onze minister president Mark Rutte? Onze president heeft net als bij een ‘’normale’’ werkgever te maken met schalen. Hij zit al lange tijd in de Kamer, en verdient hiermee meer dan een Kamerlid die net in de Kamer belandt. Op dit moment ontvangt de minister-president € 172.107 per jaar (inclusief vakantiegeld en eindejaaruitkering). Het kan zijn dat hij via nevenactiviteiten nog extra verdient, ook kan de partij hem extra betalen door de functie die hij bekleedt. Dit hangt af van de grote van de partij en het ledengeld. 

De salarissen van bekende politica

  1. Geert Wilders:

De fractievoorzitter van de partij voor de Vrijheid (PVV) verdient € 124.464 per jaar. Dit is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen.

2. Hugo De Jonge:

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verdient € 172.107 per jaar. Dit is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen.

3. Thierry Baudet:

De fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD) verdient € 118.982 per jaar. Dit is inclusief vakantiegeld en eindejaaruitkeringen.

4. Sigrid Kaag:

De minister van Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerkingen verdient € 172.107 per jaar. Dit is inclusief vakantiegeld en eindejaaruitkeringen. 

5. Femke Halsema:

De burgemeester van Amsterdam verdient € 147.984 per jaar. Dit is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen. 

Wat is het salaris van een Eerste Kamerlid?

Naast de Tweede Kamer bestaat er natuurlijk ook de eerste Kamer. Een functie als eerste Kamerlid wordt niet altijd beschouwd als een voltijdbaan. Hierdoor wordt het salaris meer gezien als een vergoeding. Het salaris is zo’n € 2.750 per maand. Per jaar is dit dus zo’n 33.000 euro. Echter verdien je als voorzitter meer dan het dubbele: € 6.250 per maand. 

Wat kost het kantoor van Mark Rutte?

Naast natuurlijk het salaris van Mark Rutte heeft hij een ‘’gratis’’ werkplek, en niet zomaar één. Hij werkt namelijk vanuit het torentje. De traditie is dat de zittend minister-president zijn werkzaamheden uitvoert vanuit het torentje. Helaas zijn er geen heeft het torentje geen prijs. Dit komt omdat het torentje al sinds 1354 onderdeel is van het Binnenhof. Vanaf 1982 is hij definitief in gebruik gegaan als werkKamer van de minister-president. 

Hoe ging het betalen van Kamerleden vroeger? 

In de negentiende eeuw werd het werken als Kamerlid als een nevenfunctie beschouwd. Je kreeg dus geen normaal salaris. In deze tijd waren bijna alle Kamerleden afkomstig van adel of kwamen ze uit ’goede’ gezinnen. Hierdoor waren ze vaak financieel onafhankelijk. In de grondwet van 1815 was opgenomen dat een Kamerlid een vergoeding kreeg oftewel een schadeloosstelling voor reis- en verblijfskosten. Dit was zo’n 2500 gulden per jaar daarbij bovenop kwam nog 1,5 gulden per gereisd uur. 

Herziening van de grondwet in de jaren 

In een herziening van de grondwet in 1917 werd bepaald dat de schadeloosstelling omhoog moest. In plaats van de 2500 gulden werd dit 5000 per jaar. Vanaf dit jaar werden de bedragen steeds iets verhoogt. Dit was opgenomen in de wet. Na een andere grondwetsherziening in 1956 werden de bedragen niet meer genoemd. Er werd enkel over een: ‘geldelijke vergoeding’ gesproken. Per jaar zouden de leden van de Staten-Generaal de bedragen bepalen. In de tussentijd was de functie Kamerlid een voltijdbaan geworden. 

In 1968 kwam er een sterke verhoging die leidde tot 40.000 gulden per jaar en in 1990 werd de schadeloosstelling gekoppeld aan een ambtelijk salaris. Sindsdien werden er ook pensioensregelingen opgenomen in het salaris van de ambtenaren. 

Hoe word je Kamerlid? 

Denk jij nu: ik wil ook zo’n salaris ontvangen? Een Kamerlid word je door een politieke partij te starten en verkozen te worden. Verkiezingen zijn eens in de vier jaar, met uitzondering van jaren waarin de coalitie uit elkaar valt. Dan worden er opnieuw verkiezingen gehouden. 

Voor het geld in de Kamer zitten klinkt misschien als iets leuks, maar het is gewoon een voltijdbaan. Soms zal je zelfs meer dan 40 uur per week bezig zijn. Dit komt omdat er genoeg is om over te debatteren. Ook is het maar voor 150 burgers weggelegd, probeer dus maar eens een stoeltje te bemachtigen.