Letselschade: hoe ontvang ik geld?

Als je door het toedoen van iemand anders schade hebt opgelopen heb je recht op letselschade. Het kan zijn dat een gedeelte door jouw eigen verzekering wordt betaald of door de verzekering van de andere partij. Hoe dat precies ziet en waar je op moet letten vertellen we jou in deze blog. 

Het is heel vervelend om over na te denken, maar als je een ongeluk hebt gehad waarbij de schuld bij iemand anders ligt kun je rekenen op een geldbedrag. Dat komt omdat jij nu natuurlijk veel meer kosten hebt moeten maken. Denk aan ziektekosten, maar ook een huishoudelijke hulp, oppasser voor de kinderen of andere zaken die je zelf tijdelijk niet meer kunt doen. Al deze hulp kost geld. Geld dat je terug kunt vragen aan jouw eigen verzekering of de verzekering van de andere partij. 

Tip!

Het is allereerst belangrijk dat je altijd eerst controleert of jouw eigen verzekering het betaalt. Anders is het zaak dat je de andere partij schriftelijk vraagt om de betaling van de schade. Het kan ook zijn dat het een strafzaak wordt. Letselschade claimen kan een flinke klus zijn. Een gespecialiseerde jurist of advocaat kan jou hierbij helpen. 

Voor het ontvangen van geld is het belangrijk dat er eerst wordt beoordeeld wie er aansprakelijk is. Je krijgt namelijk alleen een schadevergoeding als de andere partij ook daadwerkelijk aansprakelijk is. Bijvoorbeeld omdat de ander een fout heeft gemaakt waardoor jij werd betrokken bij een ongeluk of situatie. Hiervoor moet je soms bewijs verzamelen. Zorg er daarom voor dat er genoeg foto’s worden gemaakt rondom de situatie of het ongeluk. En schrijf eventueel verklaringen op van getuigen die het ongeluk zagen gebeuren. 

En wat gebeurt er als jezelf ook schuld had? Dan kan het zijn dat je maar een deel krijgt van de vergoeding. Wees altijd eerlijk over wat er is gebeurd en wat jouw aandeel was.

Overzicht van alle schade

Dan is het vervolgens belangrijk dat je een overzicht maakt van de schade die je hebt opgelopen. Bijvoorbeeld lichaam. Denk aan kapotte spullen, zoals je auto of kleding. Maar het kan ook gaan om medische kosten, reiskosten of extra kosten die je hebt gemaakt omdat je je studie niet op tijd af hebt gekregen nu. Dit kan je allemaal verzamelen in een dossier. Denk bijvoorbeeld aan rekeningen, verklaringen van artsen en andere foto’s die je hebt verzameld. 

We zeiden het net al eventjes, maar als je wilt gaan claimen is het belangrijk om eerst te checken wat jouw eigen verzekering gaat vergoeden. Je mag ten slotte schade niet dubbel vergoed krijgen. Vervolgens kan je ervoor kiezen om de andere partij aansprakelijk te stellen. Dit kan jezelf doen, maar je kan ook een jurist of een advocaat vragen om hulp. Hij of zij neemt al het werk uit handen, zorgt ervoor dat er contact wordt opgezocht met de andere partij en de verzekering en kan helpen om het maximale vergoed te krijgen waar jij recht op hebt. Daarnaast kan een ongeluk en de procedure erna flink ingrijpend zijn. Zeker wanneer je nog herstellende bent van een ongeluk of een andere situatie. Het is fijn als je je daar volledig op kunt focussen. 

Weten hoe je sneller kunt herstellen na een ongeluk? Lees dit artikel even!