/

Halfpension Nederland: betekenis en Halfpension uitgelegd

De vakantie staat nu echt voor de deur. Het is bijna juni dus jij bent vast bezig met het plannen van je zomervakantie. Misschien laten de corona maatregelen het nog niet helemaal toe om naar het buitenland te gaan, maar kijken naar mooie bestemmingen kan geen kwaad toch? Daarnaast heeft ons eigen kikkerlandje ook hele mooie vakantiebestemmingen! Tijdens het boeken ben je misschien wel de term halfpension tegen gekomen. Wij gaan je uitleggen wat dit precies is.

Halfpension, wat is het?

Halfpension betekent de manier waarop jouw accommodatie geregeld is. Je hebt bijvoorbeeld een hotel met ontbijt of helemaal geen ontbijt. Een accommodatie met halfpension betekent dat je een overnachting hebt in een hotel of een andere plek inclusief ontbijt en avondeten.

Voordelen halfpension

Elke dag een ontbijt en diner voorgeschoteld krijgen is natuurlijk heerlijk genieten. Je hoeft tijdens je vakantie niet na te denken wat je gaat ontbijten of avondeten. Dit scheelt voor minder stress in de supermarkt of restaurantjes. Ook kan het misschien zelfs goedkoper zijn dan wanneer je elke dag buiten het hotel gaat ontbijten en dineren. Dit zou je alleen zelf moeten berekenen of dit echt zo is, want jij weet hoe luxe je uit eten wilt. Daarnaast ontvang je op de dag van aankomst je eerste diner. Dat is natuurlijk enorm prettig na een lange dag reizen. Vaak krijg je op de dag van vertrek ook nog je laatste ontbijt. Hierbij hangt het er van af hoe laat je aankomt of weggaat. Over de exacte voorwaarden moet je jezelf laten informeren bij de accommodatie waar je wilt verblijven.

Nadelen halfpension

De lunch is niet inbegrepen bij de accommodatie. Dit zou betekenen dat je dan geld moet besteden aan een lunch buiten het hotel. Tegelijk is het ook een voordeel dat er geen lunch is inbegrepen. Hierdoor krijg je de kans om buiten het hotel activiteiten te doen: het ontdekken van leuke steden of grotten bezoeken. Je hoeft dan niet terug naar het hotel te gaan om te eten. Wanneer je voor halfpension kiest, betekent dit dat je er ook voor alle avonden dat je er slaapt ook voor betaalt om er te eten. Vaak hebben accommodaties geen uitzonderingen en betaal je dus voor alle avonden. Dit betekent dat je er rond het tijdstip van avondeten terug bij de accommodatie moet zijn. Dit zorgt ervoor dat je geen flexibiliteit hebt om bij een klein lokaal restaurantje te eten in buurt. Het zou wel kunnen, maar dan betaal je dubbel. Dat is dan vervolgens je eigen keuze.

Halfpension op vakantie

Halfpension is geschikt voor mensen die het prettig vinden om overdag dorpjes te ontdekken en andere leuke activiteiten willen doen. In de avond vinden ze het prettig om lekker ‘thuis’ te eten en in de avond te relaxen of iets in de buurt van het hotel te doen.

Andere vormen van pension

Zoals je waarschijnlijk wel kunt verwachten, zijn er verschillende vormen van accommodaties. Veel verschillende accommodaties hebben weer andere regelingen als het gaat om ontbijt, lunch en avondeten.

Volpension

Bij volpension krijg je, tegenstelling tot halfpension, ook nog een lunch bij je overnachting. Het nadeel van een volpension is, net als bij halfpension, dat je er altijd voor betaalt. Ook wanneer je er geen gebruik van maakt en ervoor kiest om ergens anders te gaan eten. Overdag tijdens de lunch zou je dus rondom het hotel moeten blijven en kun je niet ver van het hotel weg gaan. Het voordeel van halfpension is uiteraard het gemak. Je hoeft lekker niet na te denken waar je wilt eten en wat je gaat eten. Alles staat al voor je klaar. Perfect voor mensen die op vakantie heerlijk de hele dag aan het zwembad willen blijven liggen met een goed boek.

All-inclusive

Deze vorm ken je waarschijnlijk ook wel en dit gaat net een stapje verder dan volpension. Je hebt bij je overnachtingsplek ontbijt, lunch, avondeten en ook nog eens de drankjes. Het verschilt per hotel of dit ook alcoholische dranken zijn. Hiervoor zou je moeten informeren bij je hotel. All-inclusive zie je vaak bij grote resorts of een cruise vakantie. Bij een cruise vakantie kun je immers niet van de boot af om ergens anders te eten dus doe je dat op de boot.

Logies

De naam zegt het al: je logeert op de overnachtingsplek en hierbij krijg je dus helemaal geen eten. Ook geen ontbijt. Vaak zijn dit soort accommodaties ook heel goedkoop en geschikt voor mensen die low-budget op vakantie willen. Je hoeft natuurlijk niet altijd luxe te ontbijten, maar je kunt ook een broodje voor twee euro bij de bakker om de hoek kopen. Hiermee heb je veel meer grip op wat jij uitgeeft aan eten waardoor je budget lager kan zijn als dat je voorkeur heeft. Daarnaast kun je ook zelf bepalen wanneer je uit bed gaat. De meeste hotels hebben bepaalde tijdstippen wanneer je moet ontbijten en als je later uit bed komt, heb je geen ontbijt. Dus als je een avondje flink hebt door gepimpeld en wat langer in bed wilt blijven liggen, moet je zelf ontbijt regelen. Bij logies is dit altijd het geval.

Logies ontbijt

Tegenwoordig zijn er heel veel hotels waarbij je bewust kunt kiezen voor ontbijt of niet. Bij het boeken kun je hiervoor kiezen en hier betaal je dan uiteraard ook extra voor. Je kunt dus ook kiezen voor een hotelovernachting met ontbijt. Zo hoef je de dag niet te beginnen met de vraag wat en waar je gaat ontbijten. Wel zo makkelijk, toch?