/

Bekendste tattoo artists van Nederland

Als het gaat om tattoos, hebben een heleboel van ons daar wel een verhaal over te delen. Maar wie is nou de bekendste tattoo artist van Nederland en heb jij toevallig een tatoeage bij hem of haar laten zetten?

De bekendste van allemaal

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de grote meneer uit de tattoowereld. Als er iemand bekend is geworden met zijn tattoos, dan is het Hendrikus Johannes Everhardus Schiffmacher. Ook wel Henk genoemd. Met zijn bekende gezicht, lange karakteristieke baard en vaak met hoed op, is hij welbekend bij het grote publiek. Zoek zijn naam even op en je weet gelijk wie we bedoelen. Als er een nieuwtje is over tattoos, dan is hij vaak degene die erbij is en wordt gevraagd om het uit te leggen aan het grote publiek. Een icoon inmiddels, maar wie is Henk en hoe begon het allemaal?

Van etaleur naar tattoo artist

Henk Schiffmacher komt uit een katholieke slagersfamilie uit Harderwijk. Tekenen was altijd al een grote passie, tezamen met het verzamelen van natuurhistorische objecten. Zoals bij veel grootmeesters, had hij weinig zin in school. Het was hem al gauw duidelijk: hij zou schilder worden. Zijn artistieke ambitie leidde begin jaren zeventig tot een korte periode aan de Reclame School in Amsterdam. Na het reclameschilderen heeft hij ook nog een tijd gefotografeerd. Toch heeft hij het nooit echt geschopt tot schilder. Hij werkte in De Bijenkorf als etaleur. In de middagpauze liep hij vaak langs de zaak van Tattoo Peter, in de Sint Olofssteeg. Daar ontstond de passie voor het tatoeëren. Inmiddels heeft Henk aardig wat grote namen mogen tatoeëren. Zijn back piece op de zanger van de Red Hot Chili Peppers is oneindig vaak nagemaakt.

Bijzondere verzameling

Een paar heel bijzondere objecten, tekeningen en tatoeages zitten nu in zijn enorme collectie. De beste man verzamelt al jarenlang interessante items die te maken hebben met tatoeëren. Zo heeft hij veel tatoeageapparaten van verschillende jaartallen, maar ook tatoeages zelf. Niet alleen de prenten, maar zelfs een stukje huid met tatoeage, op sterk water. Wat de artiest daarover te zeggen heeft, dat het bijzonder is en dat het net zoals elk ander stuk, gewoon bij zijn collectie hoort.

Tattoo Museum

Doordat zijn verzameling zo bijzonder en ook omvangrijk is, heeft Henk deze spullen allemaal tentoon laten stellen. Er werd een speciaal museum in Amsterdam voor opgericht. Het Amsterdam Tattoo Museum, het grootste tattoeagemuseum ter wereld. Helaas sloot het museum haar deuren weer na anderhalf jaar. Toch hoopt Schiffmacher uiteindelijk zijn collectie weer beschikbaar te stellen voor publiek. Nu liggen al die spullen onverzekerd bij hem thuis. Alles zit in dozen en ligt overal. De tattoo artist vindt dat er een betere plek is voor al deze bijzondere items.

Boeken

Naast een museum, de hele collectie, en zijn eigen tattooshop heeft Schiffmacher ook het een en ander gepubliceerd. De kunstenaar vond het niet genoeg om alleen te schilderen en te tatoeëren. In totaal heeft hij tijdens zijn loopbaan negen boeken geschreven. Alle boeken hebben te maken met tatoeages en het vak als tattoo artist.

De beste van de wereld

Niet alleen Henk is populair als het gaat om tatoeages. In Nederland hebben we zelfs een genomineerde om titel beste tattoo artist van de wereld te winnen. Wie dat is? Ze heet Shannon Romijn en is gespecialiseerd in kleine portretten. Als enige Nederlander hoorde ze bij de twaalf beste tattoo artiesten van de hele wereld. Als genomineerde van het jaar 2020 ging ze niet uit van winst. Toch bleken de kaarten anders in elkaar te steken. Op 30 december 2020 sleepte ze de prestigieuze prijs binnen en mag zichzelf nu de beste tattoo artist van de wereld noemen. Een prachtig moment voor de 27-jarige tattoo artist, die dit de mooiste prijs vindt.

Klein portret

Shannon is gespecialiseerd in het zetten van kleine portretten. Niet veel artiesten kunnen een gezicht op deze manier op iemands huid plaatsen. Het is een van haar grootste kwaliteiten. De details zijn het belangrijkst en juist daar heeft ze zich in gespecialiseerd. Haar talent is zelfs zo een uniek, dat verschillende Amerikaanse tattoo artists willen dat alleen zij zo’n portret op hun mag zetten. Dat is best heel wat voor een nuchtere Hollandse. Ze heeft haar naam in ieder geval gevestigd.

De beste tattooshops van Nederland

Natuurlijk zijn er meerdere goede tattoo artiesten in Nederland te vinden en vele van hen hebben ook een eigen zaak waarbij je terecht kan voor een afspraak. Doordat de tattooscene zo erg gegroeid is, zijn er ook steeds meer tattooshops bijgekomen. Niet elke shop levert evenveel kwaliteit, dus doe vooraf vooral even een klein onderzoekje naar wat het best bij jou past en wie welke stijl het mooist op je lijf kan schrijven.

  • Paradox Tattoo

Dit is een tattoostudio waar je alleen naar binnen komt als je een afspraak hebt. Deze studio maakt namelijk persoonlijk maatwerk waarbij elk ontwerp maar één keer wordt gezet. Bij deze studio is je tatoeage dus echt uniek en dat is best leuk! Vooral als je een mandala- of blackworktattoo wil, moet je even naar Enschede reizen, want daar zit deze studio.

  • Art Castle Tattoo

Ook deze shop levert jou unieke tatoeages en de beste kwaliteit. Ze werken dan ook het liefst met jouw eigen ideeën en designs, zodat elke tattoo uniek is.

  • Ink Story

In het centrum van Utrecht kan je een tatoeage laten zetten door maar liefst drie verschillende tattoo artists. Elk zijn ze gespecialiseerd in hun eigen stijl, dus wat voor tatoeage je ook wil, hij wordt er goed opgezet door een van de drie.