Bedrijfspand kopen of huren? Dit zijn de voor- en nadelen

Ben je op zoek naar een bedrijfspand? Dan moet je voor jezelf bepalen of je het pand wilt kopen of huren. Als je een door de wol geverfde ondernemer bent, weet je mogelijk al precies wat de beste keuze is. Helaas zijn er ook genoeg ondernemers die twijfelen tussen kopen en huren. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst helpen wij je namelijk een keuze te maken. Dit doen we de voor- en nadelen van zowel kopen als huren toe te lichten.

Bedrijfspand kopen

We trappen af met de voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfspand. Het grootste voordeel is in onze ogen dat het bedrijfspand steeds meer van jezelf wordt. Je lost namelijk iedere maand een deel van de lening af. Als je telkens keurig betaalt, is het pand aan het einde van de looptijd volledig van jou. Daarbij komt dat de rente over een zakelijke hypotheek vaak lager ligt dan de huurprijs. Dit betekent dat je onderaan de streep minder geld kwijt bent als je voor kopen in plaats van huren kiest. Tot slot is een bedrijfspand kopen een goede investering voor de lange termijn.

Er zitten ook nadelen aan een bedrijfspand kopen. Wij zetten de grootste hieronder op een rijtje:

  • De waarde van het pand wordt bepaald door vraag en aanbod. 
  • Je moet in één keer een groot bedrag investeren. 
  • Je kunt niet altijd het volledige aankoopbedrag financieren met geleend geld. Soms moet je een deel van het aankoopbedrag met eigen geld financieren.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhoudskosten.

Bedrijfspand huren

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van een bedrijfspand kopen, wordt het tijd om naar huren te kijken. Het grootste voordeel is wat ons betreft dat je niet in één keer met een flinke zak geld over de brug hoeft te komen. Je betaalt namelijk maandelijks een bedrag voor gebruik van het pand. Daarbij komt dat onderhoudskosten niet voor jouw rekening zijn. 

Een bedrijfspand huren brengt de volgende nadelen met zich mee:

  • Het pand blijft eigendom van de verhurende partij. Hierdoor levert het jou niets op als de waarde van het pand stijgt. 
  • Je mag niet maar zo aanpassingen doen aan het pand, dit moet altijd in overleg met de verhuurder.
  • Je zit vast aan een huurcontract en kunt hier lastig onderuit.

Wel of geen financiering aanvragen?

Wie door de bovenstaande voor- en nadelen tot de conclusie is gekomen dat huren beter is dan kopen, hoeft hier geen zakelijke financiering voor aan te vragen. De meeste ondernemers kunnen de huurprijs namelijk prima betalen. Ben je van mening dat kopen in jouw geval interessanter is? Dan is de kans groot dat je wel een financiering nodig hebt. Wie nog een geschikte financieringsvorm voor de aankoop van een bedrijfspand zoekt, kan het beste voor een zakelijke hypotheek of een zakelijke lening kiezen. Bij beide financieringsvormen stort een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw zakelijke rekening. Hierdoor kun je het geld direct gebruiken om te investeren in het bedrijfspand.