Geld uitgeven is niet de hobby van een ondernemer of een manager binnen een bedrijf. Een succesvolle bedrijfsvoering drijft immers op weinig uitgeven en veel verdienen. Toch zijn sommige uitgaven wel belangrijk, ook als ze niet direct als winstgevende investering geoormerkt kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld het investeren in EHBO cursussen voor een aantal van je medewerkers. Dat kost je aardig wat geld en lijkt misschien in eerste instantie niet zo’n interessante investering. Maar er zijn genoeg goede redenen om toch minimaal een aantal medewerkers een EHBO cursus aan te bieden. We bespreken ze in dit artikel.
EHBO gaat verder dan BHV
Misschien denk je: ik heb toch al bhv’ers die bij een calamiteit eerste hulp kunnen verlenen, waar is dan die EHBO cursus voor nodig? Feit is dat een BHV cursus niet hetzelfde is als een volwaardige EHBO opleiding. Bhv’ers worden opgeleid om in noodsituaties de eerste stappen te zetten, maar hun kennis van EHBO reikt vaak niet verder dan basisvaardigheden. Dat volstaat niet wanneer er meer complexe medische situaties optreden, zoals verstikking, ernstige bloedingen of hartproblemen. Een bhv’er kan dan professionele hulp inschakelen, maar levensreddend handelen vaak niet. Medewerkers die een volledige EHBO cursus hebben gevolgd, hebben een meer gedetailleerde training gehad over hoe te handelen in een breed scala aan medische noodgevallen. Ze leren hoe ze snel en adequaat hulp kunnen bieden bij allerlei verwondingen, van kleine snijwonden tot levensbedreigende incidenten, totdat professionele hulp ter plaatse is.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft grote gevolgen
Medische noodgevallen kunnen altijd en overal gebeuren. Het kan het gevolg van een ernstig ongeluk zijn, maar het kan ook een plotselinge hartstilstand zijn. Het is voor alle betrokkenen zeer traumatisch om dit mee te maken, zeker als de afloop slecht is. Je moet beseffen dat ook jouw werkvloer niet immuun is voor dergelijke vervelende situaties en dat de impact ervan groot kan zijn. Dus is het belangrijk om te doen wat je kunt om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Een belangrijke bijdrage daaraan is zorgen dat er altijd medewerkers aanwezig zijn die adequate kennis en vaardigheden hebben op het gebied van EHBO, zodat erger voorkomen kan worden.
De veiligheidscultuur binnen je bedrijf verbeteren
Het belang van veiligheid en het creëren van een gevoel van veiligheid mag niet onderschat worden. Dat laatste heeft immers ook impact op het welzijn en de motivatie van medewerkers en op het aantrekken van nieuwe medewerkers. Wanneer je als bedrijf veiligheid serieus neemt, zorg er daarmee ook voor dat medewerkers zich veilig en gewaardeerd voelen omdat je oog hebt voor hun veiligheid. Door een aantal medewerkers een EHBO cursus aan te bieden, laat je zien dat je het welzijn van je personeel hoog in het vaandel hebt staan. Dit versterkt bovendien het veiligheidsbewustzijn binnen het bedrijf en moedigt medewerkers aan om verantwoordelijkheid te nemen voor zowel hun eigen veiligheid als die van hun collega’s. Zo is de kans op incidenten kleiner en hoef je dus ook niet te dealen met de gevolgen daarvan. Je helpt er je bedrijf al met al dus ook mee vooruit.
Het is wel belangrijk om te beseffen dat een EHBO cursus geen eenmalige investering is. Om de kennis en vaardigheden op peil te houden, is het nodig om de cursus regelmatig te herhalen. Dat wil niet zeggen elk kwartaal, maar jaarlijks of tweejaarlijks is wel wenselijk. De kans is immers groot dat men de EHBO training maar weinig in de praktijk hoeft te brengen, en als gevolg daarvan is er weinig oefening om er soepel en adequaat in te blijven. Bovendien kunnen technieken na verloop van tijd zich ontwikkelen en is het dus belangrijk dat men up-to-date blijft. Maar daar krijg je wel meer veiligheid binnen je bedrijf voor terug.