Omscholen: waar kies je voor?

Je hebt de knoop doorgehakt. Je wilt je omscholen. Je bent niet gelukkig op je oude werk of moet toch toegeven dat jouw functie ooit overbodig zal worden. Dan is het goed om jezelf eens onder de loep te nemen. Want wat wil je nu dan wel doen? Welke nieuwe functie had je in gedachten? Wil je binnen dezelfde sector blijven? Of wil je misschien een hele andere richting op? Waar kies je voor?

Het is niet gemakkelijk om zo’n grote beslissing te maken. Bovendien heb je ook nog eens ontzettend veel keus. Kijk alleen maar naar de huidige techniek opleidingen mbo. Dit is één van de sectoren die telkens maar blijft uitbreiden en waarbij er steeds meer nieuwe functies (en dus ook nieuwe opleidingen) worden geboren. Er is keus genoeg. Bij alle opleidingsniveaus. Het is aan jou om deze beslissing te maken. Niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Kan je wel wat hulp gebruiken? Lees dan snel verder en ontdek enkele handige tips.

Let op baanzekerheid

Je laten omscholen is best spannend. Helemaal wanneer je hierdoor tijdelijk zonder inkomsten zit. Dan wil je natuurlijk wel dat hier uiteindelijk iets tegenover staat. Dat je zeker weet dat je na het afronden van je opleiding ook daadwerkelijk aan het werk kan. Dit is echter lang niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn genoeg mensen die pas afgestudeerd zijn en nu al een hele tijd werkloos zijn. Gewoon omdat er te weinig werk is in de opleiding die zij hebben gevolgd.

Hoe leuk je een opleiding dan ook vindt klinken, zoek eerst uit wat het perspectief op een baan is. In sommige sectoren is heel weinig werk en is de kans dus klein dat je aan de slag kunt. Er zijn echter ook sectoren waar baanzekerheid geldt. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de technische sector. De technische branche kampt al jaren met een nijpend tekort aan goed opgeleid personeel. Dat tekort lijkt de komende jaren alleen maar verder toe te nemen. Je laten omscholen installatietechniek is dan ook een slimme keuze als je zeker wilt zijn van een baan na je studie. In veel gevallen worden stagiaires zelfs direct in dienst genomen.

Nog een voordeel van een opleiding via Strevon binnen de technische sector is dat je praktisch wordt opgeleid. Je leert het vak dus in de praktijk. Daar hoort ook al een redelijk salaris bij. Dit betekent dat je minder inkomsten misloopt en direct aan de slag kunt gaan. Je volgt cursussen en kunt in de meeste gevallen in iets langer dan een jaar zelfstandig gaan werken. 

Doe een beroepskeuzetest

Weet je zeker dat je iets anders wilt in je verdere loopbaan? Maar heb je geen idee welk beroep nu echt bij je past? Dan is het slim om een beroepskeuzetest uit te voeren of in gesprek te gaan met een loopbaancoach. Op die manier ontdek je eenvoudig welk beroep bij jou zal passen en in welke richting je moet denken.