Het belang van goed ondernemingsrecht voor start-ups en kleine bedrijven

Je wil misschien wel al je focus leggen op het product wat je verkoopt, maar de vraag is of dat de juiste move is om verder te komen. Waar je wellicht nog niet over na hebt gedacht, maar wat wel zeker belangrijk is, is het ondernemingsrecht.

Maar wat is ondernemingsrecht en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel bespreken wij het belang ervan en gaan we specifiek in op de combinatie van het recht met kleine bedrijven, dan wel start-ups. Lees gauw verder en wordt bekend in deze, misschien wat ingewikkelde, wereld.

Wat is ondernemingsrecht?

Ondernemingsrecht is het rechtsgebied dat zich bezighoudt met de regels en wetten die van toepassing zijn op ondernemingen. Dit omvat onder meer

  • het oprichten van een bedrijf,
  • de structuur van de onderneming,
  • de relatie tussen de aandeelhouders,
  • het management en de werknemers,
  • fusies en overnames,
  • etc.

Ondernemingsrecht is van belang voor zowel grote als kleine bedrijven en vormt een belangrijk onderdeel van het commerciële recht. Om alles in goede banen te leiden, is het verstandig een advocaat ondernemingsrecht in armen te nemen.

Het helpt, zoals vermeld, ook kleine bedrijven. Zelfs als klein bedrijf kan je namelijk aanlopen tegen juridische problemen en een bepaalde mate van aansprakelijkheid van zaken. Of misschien weet je wel niet hoe je het moet aanpakken met het aangaan van contracten. Een advocaat kan je daarbij helpen.

Aandachtspunten voor start-ups en kleine bedrijven

We bespreken in deze sectie enkele specifieke aandachtspunten waar start-ups en kleine bedrijven op moeten letten bij het opzetten van een goede juridische basis. Over het algemeen willen we nog vermelden dat het handig is dat je een advocaat kiest, die dichtbij de standplaats van je bedrijf zit. Als je een bedrijf hebt in Teuge, dan kies je uit een lijst van advocaten Apeldoorn.

Keuze van rechtsvorm

Een belangrijk aandachtspunt bij het opzetten van een start-up of klein bedrijf is de keuze van de rechtsvorm. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap of coöperatie. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je een keuze maakt.

Contracten met partners en klanten

Als tweede willen we je attenderen op de manier van het aangaan van contracten met partners en klanten. Het is in dit geval belangrijk om deze contracten goed op te stellen en te zorgen dat ze voldoen aan de regels van het ondernemingsrecht. Hierbij kun je denken aan het opstellen van algemene voorwaarden en het bepalen van de duur van het contract. Zorg dat je contract waterdicht is en dat er geen gebruik van je kan worden maakt.

Bescherming van intellectueel eigendom

Vergeet niet het de bescherming van het intellectueel eigendom. Dit is een van de belangrijkste aspecten van ondernemingsrecht voor start-ups en kleine bedrijven. Hieronder valt namelijk onder andere de bescherming van merkrechten. Een goede juridische basis zal helpen om deze rechten te beschermen en te voorkomen dat anderen je intellectuele eigendom misbruiken.

Er zijn natuurlijk nog meer aspecten waar je aan moet denken bij het ondernemingsrecht. Lees je daarom goed in en schakel de hulp van een advocaat in. Want hoewel je natuurlijk zoveel mogelijk zelf wil doen en kunnen, is dat in dit geval niet aan te raden.