De bookmaker verslaan: kan dat?

Bookmakers bieden sportweddenschappen aan. Als jij een voorspelling goed hebt, en je hebt daar dus geld op ingezet, win je. Hoeveel je wint, is aan de bookmaker maar wordt van te voren gecommuniceerd in wat we noemen odds. Verlies je, dan ben je ook je inzet kwijt.

Wedden op sport is daarom een kansspel, want de uitkomst staat niet vast en is (deels) afhankelijk van toeval. Je zou dus kunnen denken dat je, net als in het casino, op termijn altijd moet verliezen. Toch zijn er sportsbettors die all lang succesvol en dus gemiddeld met winst wedden. Door te begrijpen hoe een bookmaker werkt en hoe odds tot stand komen, kun jij ook succesvol worden. Wij leggen je graag de basis uit.

Wat doet een bookmaker?

Een bookmaker biedt sportweddenschappen aan. In Nederland is Toto wellicht de meest bekende bookmaker, ook omdat ze tot een jaar geleden de enige waren die legaal sportweddenschappen aan mochten bieden (buiten ZeTurf, voorheen Runnerz, voor wedden op paardenrennen). Sinds 1 oktober 2021 kunnen andere partijen ook een vergunning krijgen, en medio 2022 zijn er totaal tien online bookmakers actief.

Een bookmaker werkt in het algemeen niet onbaatzuchtig. Het zijn bedrijven met een winstoogmerk. Dus zij willen verdienen op jouw inzetten. Dat kan doordat jij verliest, maar een speler die alleen maar verliest komt vaak al snel niet meer terug en dus valt er dan op termijn niet meer aan te verdienen.

Een bookmaker zal daarom een marge inbouwen op een weddenschap. En dat is hoe odds tot stand komen.

Zo komen odds tot stand

Een odd is gebaseerd op statistieken en analyses van bijvoorbeeld een wedstrijd of toernooi. Er zijn dus veel factoren om rekening mee te houden, zoals welke spelers er opgesteld worden, hoe eenzelfde wedstrijden in het verleden zijn verlopen, maar ook hoe druk het speelschema voorafgaand aan de wedstrijd is. En dat is maar een kleine greep uit de variabelen.

Daaruit komt een kans dat een ploeg of speler wint, verliest of dat er gelijkgespeeld wordt. Hoe groter de kans dat een team of speler wint, hoe lager de odds. En hoe minder jij uitbetaald krijgt als je de weddenschap goed had.

Speelt bijvoorbeeld Ajax tegen een ploeg als Fortuna Sittard (eerste wedstrijd in het Eredivisie-seizoen 2022-2023), dan is de kans dat Ajax wint vele malen groter dan dat Fortuna wint. Ajax krijgt dus odds die net boven 1 liggen, Fortuna bijvoorbeeld odds van 13.00. Zet je in op Ajax tegen odds van 1.16, dan krijg je voor elke ingezette euro €1,16 als Ajax inderdaad wint. Zet je in op Fortuna, en winnen ze, dan levert elke euro €16 op. Maar ja, de kans dat Fortuna wint is natuurlijk klein.

Er is een verschil tussen zuivere odds en de odds, of quoteringen, die een bookmaker aanbiedt. De zuivere odds gaan uit van een verdeling van kansen die samen 100% vormen. Als je dus op elke uitkomst in zou zetten, zou je quitte spelen.

Bookmakers willen geld verdienen, en zetten dus een marge op die odds. Stel dat de zuivere odd dat Ajax in bovenstaand voorbeeld 1.207 is, en bij de bookmaker zie je een odd van 1.16 dan is dat verschil (4,7 cent per ingezette euro) de marge voor de bookmaker.

Against the odds

Voor grote competities en belangrijke wedstrijden of toernooien kloppen de odds die de bookmakers publiceren meestal wel. Je kunt wel op zoek naar welke bookmaker de beste odds geeft, omdat niet elke bookmaker dezelfde marge hanteert. Hoe lager de marge, hoe meer je terugkrijgt op je euro als je wint.

Maar, het kan ook zijn dat een bookmaker een analyse fout heeft, of fout overneemt. En dan dus verkeerde odds publiceert. Daar kun je als sportsbettor gebruik van maken en dus extra geld verdienen. Stel dat je een bookmaker treft die voor Ajax in bovenstaand voorbeeld een odd van 1.25 publiceert, dan loont het de moeite om daar in te zetten.

Je kunt zelf hele dagen op zoek naar deze foutjes, of je volgt de experts zoals BetmanBegins, die dit werk voor je doen en wedtips geven. Op die manier kun je dus de bookmaker verslaan en succesvol en winstgevend wedden op sport!