/

11 slimme en pijnloze bespaartips

Heb je een prima inkomen, maar toch elke maand moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan is het tijd om de tering naar de nering te zetten. 11 tips om te besparen zonder dat het pijn doet.

Ben je meer gaan verdienen, maar ben je nauwelijks rijker dan in je studententijd? Grote kans dat je lijdt aan ‘leefstijlinflatie’. Dit houdt in dat je meer gaat uitgeven naarmate je meer gaat verdienen, waardoor je onder de streep net zo weinig overhoudt als aan het begin van je carrière en dus geen vermogen opbouwt.

Dat is heel vervelend, want hierdoor kun je de financiële doelen die je hebt gesteld niet verwezenlijken en loop je bij het eerste het beste zuchtje tegenwind het risico dat je in geldnood komt.

Hoog tijd dus om hier iets aan te veranderen. Maar hoe doe je dat, zonder dat je als een vrek door het leven moet? Zakensite Forbes zette 11 bespaartips op een rij.

1. Houd je uitgaven bij

De beste manier om erachter te komen waar onnodig geld weglekt, is door je uitgaven op een rij te zetten en bij te houden. Je zult verbaasd staan hoeveel onnodige of onnodig dure uitgaven je doet.

2. Maak een begroting (en houd eraan vast)

Als je je bestedingspatroon in beeld hebt, is het tijd om een begroting te maken. Hierin geef je aan hoeveel geld er elke maand binnen komt en hoeveel je mag uitgaven aan verschillende kostenposten.

Zorg ervoor dat je ook elke maand een bedrag reserveert om te sparen, voor onvoorziene uitgaven of grote kosten in de toekomst.

Zo’n begroting helpt om je uitgaven onder controle te krijgen en gestaag vermogen op te bouwen.

3. Zet je prioriteiten op een rij

Leefstijlinflatie aanpakken betekent niet dat je alle leuke dingen uit je leven moet bannen. Wel is het zaak om keuzes te maken, want je kunt een euro maar één keer uitgeven.

Zet daarom op een rij waar jij naast de vaste lasten het liefst geld aan zou willen uitgeven. Hecht je het meest aan vakanties of ga je liever wat vaker uit eten? Kijk vervolgens hoeveel ruimte je daarvoor hebt. Is dat te weinig, kijk dan op welke posten je kunt bezuinigen.

4. Ga niet mee in de ratrace van nieuwe auto’s en telefoons

Als je buren een nieuwe auto hebben of je collega trots zijn nieuwe telefoon laat zien, is de verleiding groot om ook om te zien naar een nieuw exemplaar. Toch is het verstandig om de sociale druk te weerstaan. Als je huidige telefoon nog prima is, waarom zou je dan overstappen naar het nieuwste model?

5. Koop tweedehands

Voor de aanschaf van een telefoon of andere spullen kun je ook kiezen voor een tweedehands of gerefurbished exemplaar. Sommige consumenten halen hun neus op voor afdankertjes. Maar wie goed zoekt kan via Marktplaats, een Facebookgroep of pandjeshuizen kwalitatief goede elektronica vinden voor een zacht prijsje.

6. Doe zoveel mogelijk zelf

Gemak heeft een prijs. Een pizza laten bezorgen of een kant-en-klaarmaaltijd uit de supermarkt opwarmen is relatief duur. Door vaker zelf te koken, bespaar je veel geld. Ook een werkster is duur. Door je huishouden zelf te doen en ook je kinderen taakjes te geven, kun je hierop besparen.

7. Zet een grens op ongeplande uitgaven

Soms lukt het niet om je aan de begrotingslimieten te houden. Je ziet bijvoorbeeld een afgeprijsde winterjas die je echt niet kunt laten liggen, terwijl je kledingbudget al is opgemaakt. Of je krijgt een onverwachte uitnodiging voor een verjaardag, terwijl het bedrag dat je voor cadeautjes had gereserveerd al is uitgegeven.

Spreek daarom met jezelf een limiet af voor kostenoverschrijdingen. Zolang je dat niet structureel doet, is dat niet erg.

8. Snijd in terugkerende kosten

Grote aankopen springen in het oog. Maar een grote valkuil voor veel consumenten zijn sluipuitgaven: kleine kostenposten die elke maand terugkeren. Omdat het steeds om lage bedragen gaat, vallen ze niet zo op. Maar als je ze doorrekent naar een jaar, krijg je vaak een ander beeld.

Neem bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool. Van die twee tientjes per maand word je niet arm, zou je zeggen. Maar op jaarbasis gaat het om 240 euro en dat is toch een heel bedrag. Als je in plaats daarvan gaat hardlopen, bespaar je een behoorlijk bedrag.

Wees vooral alert op slapende abonnementen: abonnementen van diensten waarvan je in de praktijk nauwelijks gebruik maakt, zoals een tijdschrift dat vrijwel ongelezen in de papierbak belandt. Deze kun je opzeggen zonder dat je er last van hebt.

9. Spaar automatisch

Als je niet structureel spaart of belegt, is de kans groot dat je geld ongemerkt opgaat aan boodschappen en andere zaken, want elke maand een vast bedrag inleggen vergt de nodige discipline.

Wil je echt een buffer laten aangroeien, geef dan je bank opdracht om elke maand een bedrag over te hevelen van je betaalrekening naar je spaarrekening. Je bouwt dan gestaag wat op, hebt er geen omkijken naar en houdt bovendien overzicht.

Bijkomend voordeel is dat je kunt profiteren van het rente-op-rente effect.

10. Spaar voor grote uitgaven

Heb je grote uitgaven in het vizier, ga er dan tijdig voor sparen. Als je een lening moet afsluiten, zit je vast aan maandelijkse aflossingen en ben je per saldo een stuk duurder uit, omdat je rente moet betalen. De rente op leningen is niet mals.

11. Loonsverhoging? Leg een vast percentage opzij

Een van de grootste valkuilen van consumenten die lijden aan leefstijlinflatie is dat ze bij een loonsverhoging het extra bedrag meteen uitgeven. Wil je je financiële situatie verbeteren, spreek dan met jezelf af dat je van elke meevaller een vast bedrag (bijvoorbeeld 10%) spaart.

Redactie Snizoo

Welkom op Snizoo.nl! Als gepassioneerde auteur op het gebied van ondernemen, geldzaken en andere interessante onderwerpen probeer ik je te voorzien van de beste tips en informatieve artikelen. Voor onze artikelen doen wij gedegen onderzoek en proberen meerdere kanten te belichten.