/

Tips om je bedrijf op het vlak van cybersecurity te beschermen

Tips om je bedrijf op het vlak van cybersecurity te beschermen

Cybersecurity is een aspect van je bedrijfsvoering dat steeds meer aandacht verdient. Je wilt immers niet het slachtoffer worden van een cyberaanval of je reputatie laten verpesten door een paar hackers. Daarom hebben we in deze blog wat tips voor je op een rijtje gezet om je cybersecurity op te schroeven.

Je werknemers een cybersecurity training geven

De eerste tip die we je mee willen geven is om je werknemers een cybersecurity training te geven. Het mooie hieraan is dat je niet per se zelf hoeft te doen. Via plekken als Icttrainingen.nl kun je je werknemers in hun eigen tijd rustig zelf laten kijken naar allerlei belangrijke informatie op het vlak van cybersecurity. Dit scheelt je veel tijd en vaak ook nog eens geld vergeleken met een expert uitnodigen op de werkvloer.

Multi-factor authenticatie implementeren

Implementeer ten tweede multi-factor authenticatie (2FA). Wat is dat, hoor ik je denken? Simpel gezegd is het een extra beveiligingslaag bovenop je gewone wachtwoord. Normaliter heb je enkel een wachtwoord nodig om ergens bij te kunnen, maar met deze vorm van inloggen komt er een extra stap bij. Vaak is dit een sms met een verificatiecode of een e-mail met een link. Waarom dit zo populair is? Hackers hebben een stuk minder vaak toegang tot deze verschillende stappen, waardoor je er een stuk beter voor staat qua cybersecurity.

Software en andere systemen een update geven

Het is echt superbelangrijk om je software en systemen continu up-to-date te houden. Je denkt misschien: “Ach, die updates kunnen wel even wachten.” Maar geloof ons, dat is een gok die je niet wilt nemen! Denk je dat hackers rustig je de tijd laten nemen hiermee? Fout! Ze gaan meteen op zoek naar zwakheden en gaten in systemen. Deze gaten zijn allang gesloten bij de nieuwste versies van bepaalde software, waardoor je indringers nooit de gelegenheid geeft om toe te slaan.

Firewalls gebruiken

Gebruik verder ook firewalls. Waarom precies? Een firewall fungeert als een barrière tussen je interne netwerk en ongewenst verkeer van buitenaf, zoals hackers en kwaadaardige software. De meeste computers hebben automatisch een firewall erop staan, maar voor je bedrijf kun je beter kijken naar wat meer professionele firewalls om helemaal zeker van je zaak te zijn. Met een firewall zorg je ervoor dat je netwerk goed beschermd is tegen allerlei bedreigingen, en kun je met een gerust hart verder werken aan wat echt belangrijk is zonder je privacy te verliezen.

Op regelmatige basis een back-up maken van je gegevens

Stel je voor dat je computer crasht of dat je slachtoffer wordt van ransomware — een nachtmerrie, toch? Een regelmatige back-up van je gegevens kan je heel wat ellende besparen. Zie het als een verzekering voor je digitale leven. Als het misgaat, heb je altijd een kopie van je belangrijke documenten, foto’s en andere bestanden. Zo voorkom je dat een crisis op dit gebied op de loer ligt.

Redactie Snizoo

Welkom op Snizoo.nl! Als gepassioneerde auteur op het gebied van ondernemen, geldzaken en andere interessante onderwerpen probeer ik je te voorzien van de beste tips en informatieve artikelen. Voor onze artikelen doen wij gedegen onderzoek en proberen meerdere kanten te belichten.