Data science for Finance. Hoe AI opnieuw een revolutie veroorzaakt in de wereld van Finance

Data science for finance business is al decennialang een essentiële kernwaarde voor deze sector. Elk bedrijf dat serieus mee wil spelen in de financiële wereld, moet beschikken over een uitmuntende capaciteit om al die grote hoeveelheden data te verwerken. Data analyse geldt al decennialang als de manier om de beste inzichten te verkrijgen. Nu Artificial Intelligence zich razendsnel ontwikkelt, moeten de financiële instellingen met dezelfde snelheid aanhaken. De mogelijkheden die AI in combinatie met data science for finance met zich meebrengt, zijn revolutionair. In deze blog vertellen we jou meer over de spannende ontwikkelingen die je kan verwachten nu data science en AI hun krachten bundelen.

Een korte geschiedenis van data science in finance

Na de economische ramp die de beurskrach van 1929 veroorzaakte, duurde het niet lang voordat de wereldeconomie opnieuw zware klappen kreeg te verduren. Amper hersteld van de beursinstorting van tien jaar geleden, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Wonderbaarlijk genoeg wist de mondiale economie er weer snel bovenop te komen nadat de verschrikkingen van de oorlog tot een einde waren gekomen. Dankzij de Marshall ontwikkelingsgelden vanuit de Verenigde Staten krabbelde Europa en de wereld binnen enkele jaren weer op.

Het ontstaan van data science for finance doeleinden

In de jaren 50 ontstond data science for finance. Met één van de allereerste versie van de computer werden eenvoudige berekeningen gemaakt en data opgeslagen. Data science was geboren. In de jaren 70 en 80 zou data science zich verder ontwikkelen. De opslag van data werd uitgebreid, waarna er uitgebreide analyses van werden gemaakt door specialisten. Met de komst van internet en bovendien betere computers zou de financiële sector inde jaren 90 opnieuw een sprong voorwaarts maken.

De sprong voorwaarts eind jaren 90

Echte diepgaande analyses op een bovendien breder vlak zou zich eind jaren 90 ontwikkelen. De komst van het internet maakte het mogelijk voor de financiële sector om de particuliere sector rechtstreeks aan te spreken. De financiële sector, die al ruim 20 jaar ervaring had met het maken van geavanceerde analyses, breidde deze expertise uit voor het maken van geavanceerde statistische modellen. Deze statistieken werden voor meerdere doeleinden gebruikt. Van het maken van risico beoordelingen en klantsegmentatie tot aan de meest gedetailleerde handelsstrategieën.
De koek was nog niet op. Opnieuw zou een revolutionaire uitvinding de wereld op haar grondvesten doen schudden. Artificial Intelligence wordt uitgevonden.

AI en data science for finance bundelen de krachten

Met de komst van Artificial Intelligence, heeft de financiële wereld onvoorstelbare grote stappen voorwaarts gezet. AI maakt gebruik van geavanceerde algoritmes om risico’s haarfijn te analyseren.
Deze analyses dragen bij aan het minimaliseren van financiële risico's en het waarborgen van de stabiliteit van de financiële markten. De samenwerking van dataverwerking en AI biedt financiële instellingen krachtige tools om de financiële markten nog beter te analyseren. De hamvraag zal altijd hetzelfde blijven: Wat gaat de markt doen? Hoe meer data om te verwerken , hoe beter voor de financiële instellingen.

AI geeft de sector ook veel meer mogelijkheden om fraude tegen te gaan. Gebruik makend van algoritmes wordt fraude eerder voorkomen en sneller gedetecteerd. Het meest opwindende aan AI en data science is dat we nog maar net begonnen zijn. De integratie van data science en AI blijft zich razendsnel ontwikkelen. Het einde van alle mogelijkheden die deze ultra efficiënte samenwerking met zich meebrengt, is nog lang niet in zicht.