/

Zonne-energie verkopen aan… Decathlon? In België kan het

Overtollige energie kun je nu alleen nog verkopen bij energieleveranciers. Maar mogelijk kun je binnenkort ook terecht bij Decathlon. Mogelijk sluiten meer bedrijven zich later aan.

Wek je met je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? Dan wordt de energie die je teruglevert verrekend met je verbruik. Dat heet salderen. Als je op jaarbasis meer elektriciteit teruglevert dan je afneemt van het net, dan kan het overschot niet gesaldeerd worden en moet je dat overschot zien te verkopen. Normaal doe je dat bij je energieleverancier, maar binnenkort kan dat ook bij Decathlon. 

Decathlon is in België een test gestart, waarbij particulieren vanaf 1 juli hun overtollige zonnestroom kunnen verkopen aan de sportwinkelketen. Voorwaarde is dat zij een slimme energiemeter in huis hebben.

Win-win

Het lijkt een win-winsituatie: particulieren krijgen een relatief aantrekkelijk tarief voor hun stroom en Decathlon kan op deze manier zijn groene stroom lokaal inkopen. 

Decathlon gaat zonnestroom opkopen voor 4,5 eurocent per kilowattuur, hetgeen aan de bovenkant ligt van de 2 tot 5 eurocent die energieleveranciers doorgaans betalen. 

Decathlon stort de vergoeding per kilowattuur op je klantenkaart van de sportwinkelketen. Wil je toch in cash uitbetaald worden, dan kan dat ook, alleen moet je dan wel fysiek naar de winkel komen. 

Hindernissen

Het bedrijf Zero Emission Solutions uit het Belgische Aalst faciliteert via een eigen platform de transacties tussen Decathlon en particulieren.

Het is de bedoeling dat meer bedrijven zich aansluiten bij het platform, waardoor je als particulier nog meer keuze krijgt in het verkopen van je energie. En dit kan in theorie een gunstig effect hebben op de prijzen die je krijgt voor je zonnestroom.

Maar dat is voor nu speculeren. Het plan is dat particulieren vanaf 1 juli uit vijftien bedrijven kunnen kiezen, waarvan de namen later bekend worden gemaakt. In België moeten er echter nog wel wettelijke hindernissen worden genomen, om dit alles mogelijk te maken. Zo is het nu nog niet toegestaan om overtollige stroom te verkopen aan een andere partij dan je eigen energieleverancier. 

Het is bovendien even afwachten of het binnenkort ook in Nederland mogelijk zal zijn om aan bedrijven als Decathlon je overtollige stroom te verkopen. Dit zal waarschijnlijk ook afhankelijk zijn het succes in België.   

Terugleververgoeding

Gezien de beperkte test in België (Decathlon zoekt slechts 750 particulieren die hun energie willen verkopen) en het ontbreken van een dergelijke test in Nederland, blijft voor veel mensen de zogenoemde terugleververgoeding die energiemaatschappijen bieden de enige optie als zij met overtollige energie zitten. 

Het is dus van belang om goed naar het aanbod van energieleveranciers te kijken, voordat je zonnepanelen aanschaft. Zeker als je veel energie opwekt. Op Independer.nl is een overzicht te vinden van de terugleververgoedingen per leverancier.