Welke bedrijfsverzekering kies jij als ZZP’er?

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de risico’s die je loopt. Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten, zodat je niet voor torenhoge kosten bij schade komt te staan bij onvoorziene gebeurtenissen. In dit artikel zetten wij de vijf belangrijkste verzekeringen voor je op een rij, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp of een rechtsbijstandverzekering. Op die manier kun jij onbezorgd aan de slag gaan als zelfstandige!

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er kan tijdens het werk altijd iets misgaan. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers voorkom je dat de onderneming hierdoor in de financiële problemen komt. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens jouw werkzaamheden schade aanricht bij een klant. Wanneer je hier verantwoordelijk voor wordt gesteld kunnen de kosten enorm oplopen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dek jij jezelf hier als zzp’er voor in.

2. Beroepsaansprakelijkheids­verzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen schade die door beroepsfouten kan ontstaan. Zoals wanneer je consultant bent en een verkeerd advies geeft die vermogensschade veroorzaakt bij een klant. Of wanneer je als freelance tekstschrijver een verkeerde tekst voor een gebruiksaanwijzing schrijft, waardoor gebruikers hiervan in de problemen raken. Met een goed beroepsaansprakelijkheidsverzekering komen de schadekosten niet voor jouw rekening.

3. Opstalverzekering

Wanneer je een eigen bedrijfsruimte hebt is het slim om ook een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je het bedrijfspand tegen schade, zoals bijvoorbeeld bij brand en diefstal. Op die manier riskeer geen grote financiële schade wanneer er onverhoopt iets met jouw bedrijfspand gebeurt.

4. Rechtsbijstandsverzekering

Als zelfstandig ondernemer kun je altijd te maken krijgen met een juridisch conflict. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klant die zijn factuur niet betaalt, of een juridisch geschil met de eigenaar van het bedrijfspand. Dankzij een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je altijd recht op professionele juridische ondersteuning.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als laatste is een arbeidsongeschiktheidsverzekering enorm handig om te hebben wanneer je zzp’er bent. Je hebt als zelfstandig ondernemer natuurlijk geen baas die het loon netjes doorbetaald wanneer je ziek wordt of een ongeluk krijgt waardoor je jouw werk niet meer uit kunt voeren. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat je een inkomen krijgt als je tijdelijk niet kunt werken, waardoor het bedrijf dus niet direct ten onder gaat.

Tip: lees de polisvoorwaarden van de verzekeraar altijd goed door om te zien wat er allemaal valt binnen de dekking van jouw verzekering. Heb je door de groei van de onderneming behoefte aan een hogere dekking? Pas de verzekering hier dan direct op aan, om zeker te zijn van de juiste bescherming tegen financiële risico’s.