/

Voorkom verzuim door stress met een ziekteverzuimverzekering

Voorkom verzuim door stress met een ziekteverzuimverzekering

Om te zorgen dat jouw bedrijf beschermd is tegen de financiële risico’s van ziekteverzuim, biedt verzuimspecialist Sazas een ziekteverzuimverzekering aan. Met de verzuimverzekering van Sazas dek je het financiële risico van de loondoorbetaling en verzuimbegeleiding af.

Combineer je de verzuimverzekering met arbodienstverlening, dan neemt Sazas de verzuimbegeleiding uit handen. Zo kun je als ondernemer doen waar je goed in bent: ondernemen. En neemt de verzuimverzekeraar alle zorgen rondom verzuim uit handen. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker verzuimt als gevolg van (te) veel stress.

Stress bij medewerkers. Zo herken je het op tijd

Van relatieproblemen tot financiële zorgen – persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot langdurige uitval bij je medewerkers. Ontdek hoe je als ondernemer stresssignalen kunt herkennen en proactief kunt handelen om verzuim te voorkomen.

Hoe kun je stress herkennen?

In het privéleven van je medewerkers kunnen veel dingen gebeuren die stress veroorzaken. Wanneer stress lange tijd aanhoudt, kan dat ertoe leiden dat iemand zich ziekmeldt. Het is goed om je te realiseren dat iedereen anders reageert op stress, maar er zijn wel herkenbare patronen die in fases zijn in te delen. Het is nuttig voor werkgevers om deze fases te herkennen, zodat je op de juiste manier kunt reageren.

Fase 1: stress

Deze fase heeft iedereen weleens meegemaakt. Door drukte stijgt de bloeddruk en versnelt de hartslag. Het werk gaat prima en met voldoende ontspanning herstelt de medewerker volledig. Duurt deze fase te lang? Dan kunnen klachten zoals hoofdpijn en slaapproblemen ontstaan.

Fase 2: langdurige stress

Als de klachten niet verdwijnen en er weinig ruimte is voor ontspanning, kan dit leiden tot langdurige stress. Veel medewerkers functioneren in deze fase nog goed en ervaren geen grote problemen. Deze fase kan maanden tot jaren duren zonder dat de medewerker overspannen raakt.

Fase 3: overspannenheid

Bij langdurige stress stijgen de cortisolwaarden in het lichaam. Cortisol zorgt voor verminderde energie en belastbaarheid. Naast lichamelijke klachten kunnen ook psychische klachten toenemen. De medewerker slaapt slecht, heeft concentratieproblemen en is prikkelbaar. Dit kan wijzen op overspannenheid.

Fase 4: burn-out

Wanneer er geen actie wordt ondernomen, raakt het lichaam geestelijk en lichamelijk uitgeput. In deze fase beheersen de klachten het leven en zorgen ervoor dat de medewerker niet goed meer kan werken. Naast angst- en paniekklachten kan de medewerker ook overgevoelig raken voor prikkels.

Ondersteuning door de bedrijfsarts

Het is goed om te weten dat bij elke stressfase passende acties mogelijk zijn. Een bedrijfsarts speelt daarin een cruciale rol, omdat hij of zij problemen vroegtijdig kan signaleren en klachten kan voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat je je medewerkers informeert over het (gratis) spreekuur van de bedrijfsarts. Hierdoor kunnen problemen sneller worden aangepakt en kan verzuim worden voorkomen.

Medewerkers kunnen zelf een afspraak maken voor een gesprek. De bedrijfsarts heeft een beroepsgeheim en mag alleen met toestemming van de medewerker informatie delen met de werkgever, huisarts of specialist.

Een vinger aan de pols

Het is cruciaal om regelmatig met je medewerkers te praten. Dit kan tijdens werkoverleggen, functioneringsgesprekken of informele momenten zoals bij de koffieautomaat. Door regelmatig contact te leggen, weet je wat er speelt en toon je oprechte interesse. Dit kan ervoor zorgen dat medewerkers het eerder delen als er thuis iets speelt dat invloed heeft op hun werk. Zo kunnen jij en je medewerkers samen stress door persoonlijke omstandigheden helpen verminderen en verzuim voorkomen.

Als een medewerker uitvalt door persoonlijke omstandigheden, is contact nog belangrijker. Steun in moeilijke tijden kan het verzuim verkorten en de terugkeer naar het werk versnellen. Oprechte aandacht betekent dat je als werkgever luistert, vragen stelt en meedenkt over mogelijke oplossingen. Als je zelf geen oplossing hebt, kun je iemand doorverwijzen naar de bedrijfsarts of een andere specialist.

Werkdruk verlagen

Wanneer persoonlijke omstandigheden stress veroorzaken, kan het nodig zijn om de werkdruk tijdelijk te verlagen. Voor veel van deze omstandigheden kan een medewerker verlof opnemen. Het is verstandig dat je duidelijke afspraken maakt over verzuim en het opnemen van verlof. Medewerkers weten dan wat hun mogelijkheden zijn en hoeven zich niet ziek te melden.

Jouw aanpak maakt het verschil

Door stress tijdig te herkennen en aan te pakken, kun je als ondernemer de gezondheid en productiviteit van je medewerkers bevorderen. Regelmatig contact en het inzetten van de bedrijfsarts spelen hierbij een cruciale rol. Investeer in een open en ondersteunende werkomgeving en voorkom verzuim. Jouw aanpak maakt het verschil!

Redactie Snizoo

Welkom op Snizoo.nl! Als gepassioneerde auteur op het gebied van ondernemen, geldzaken en andere interessante onderwerpen probeer ik je te voorzien van de beste tips en informatieve artikelen. Voor onze artikelen doen wij gedegen onderzoek en proberen meerdere kanten te belichten.