Manieren om je personeel tevreden te houden!

Manieren om je personeel tevreden te houden!

Vind jij het ook soms lastig om in te schatten of je werknemers tevreden zijn met hun baan? Of heb je het idee dat je werknemers ook echt ontevreden zijn? Tegenwoordig is werkgeluk en tevredenheid enorm belangrijk voor mensen. Tevreden medewerkers presteren dan ook een stuk beter dan ontevreden medewerkers. Logisch, natuurlijk. Maar hoe pak je dit nou goed aan en hoe zorg je ervoor dat je medewerkers ook echt tevreden blijven? Dat vertellen we je in dit artikel!

Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden

Veel werknemers vinden het belangrijk om door te kunnen blijven leren en groeien. Daarom is het belangrijk om opleidingsmogelijkheden aan te bieden binnen je bedrijf, om je medewerkers zo tevreden mogelijk te houden. Je kunt interne trainingen en cursussen aanbieden, of je werknemers opleidingen laten volgen op kosten van het bedrijf. Dit kan van alles zijn, zoals een MS-900 cursus of leiderschapstraining. Door je personeel op te leiden, hoef je geen nieuwe mensen aan te nemen en kunnen je medewerkers intern doorgroeien. Een win-win-situatie dus!

Teambuilding

Om je medewerkers en het hele team tevreden te houden, is het belangrijk om af en toe teambuilding- en teamuitjes te organiseren, minimaal 1 keer in het halfjaar. Zo hebben jij en je medewerkers iets om naar uit te kijken en versterkt dit de onderlinge band. Dit helpt dan ook weer bij de prestaties van je medewerkers. Bij teambuilding-activiteiten kun je denken aan dingen als een sportdag. Deze activiteiten en uitjes helpen bij het vormen van sterkere verbindingen onder de medewerkers en je ziet daarnaast ook kanten van je medewerkers die je misschien eerder niet zag, zoals bijvoorbeeld leiderschapsskills. Dit kun je dan meteen toepassen op de werkvloer!

Flexibel werken

Sinds de corona pandemie is flexibel kunnen werken en thuiswerken steeds belangrijker geworden voor bedrijven en medewerkers. Ook de standaard kantoortijden van negen tot vijf blijken niet voor iedereen meer optimaal te werken. Zo is uit onderzoek gebleken dat medewerkers vaak maar zes uur op een dag écht productief zijn en een achturige werkdag dus eigenlijk niet nodig is. Door je werknemers de mogelijkheid te geven om flexibel te werken qua tijden en werkplekken, zullen ze gegarandeerd tevreden zijn over hun baan. Daarnaast helpt thuiswerken ook met productiviteit, omdat er geen reistijd gemaakt hoeft te worden.

Arbeidsvoorwaarden

Logischerwijs is salaris natuurlijk altijd belangrijk, maar goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook belangrijk om je werknemers tevreden te houden. Door een genoeg aantal vakantiedagen, een goede pensioenregeling en bijvoorbeeld een laptop of telefoon van de zaak te hebben, is er een grote kans op tevredenheid vanuit je werknemers. Luister hierin goed naar je werknemers en wat zij belangrijk vinden, zo zorg je ervoor dat zij jou ook zullen waarderen. Let ook goed op de veranderingen in de markt, zo voorkom je dat je werknemers overstappen naar een ander bedrijf.  Door ervoor te zorgen dat je werknemers flexibel kunnen werken, goede secundaire arbeidsvoorwaarden hebben en genoeg teambuilding en uitjes te organiseren kun je ervoor zorgen dat je medewerkers tevreden blijven!