/

Logies betekenis: wat valt er onder het begrip Logies?

Er is nog wel eens discussie over bepaalde termen. Daar is logies ook een van. Wat betekent logies nou eigenlijk en wat valt er precies onder?

Wat is logies?

De verwarring over de term logies kom je voornamelijk tegen als je een vakantie wil boeken en je moet kiezen wat voor soort overnachting je graag wil hebben. Het is natuurlijk goed om even te kijken wat al deze termen betekenen. Voor je het weet boek je per ongeluk de verkeerde overnachting en moet je onverhoopt veel meer betalen dan je eigenlijk zou willen. Om dat te voorkomen hebben we alle termen even voor je op een rij gezet.

Want wat is logies nou precies? Een logies is een overnachting waarbij het ontbijt niet is inbegrepen. Logies (LG) is ongeacht overnachting, weekend of vakantie altijd zonder drankjes, hapjes of maaltijden. Om het even een beetje verwarrend te maken is en er ook LO: Logies ontbijt. Waarbij je vanzelfsprekend wél een ontbijt bij de prijs inbegrepen hebt. Het ontbijt wordt de eerste dag na aankomt voor het eerst geserveerd tot de laatste dag wanneer je vertrekt.

Wat is een pension?

Logies wordt vaak verward met pension of halfpension. Dat is ook begrijpelijk aangezien al deze overnachtingen aardig op elkaar lijken. Een halfpension is namelijk een overnachting met een ontbijt en een avondmaal inbegrepen. Na aankomst is er ’s avonds gelijk een eerste maaltijd. Het eerste ontbijt volgt de volgende ochtend en het laatste ontbijt wordt geserveerd op de dag van vertrek. Bij een halfpension zit er geen lunch bij de overnachtingen. Je zal het hier moeten doen met alleen een ontbijt en diner.

Wat overigens heel vaak gekozen wordt. Vaak betekent een overnachting een weekendje weg, een mooie vakantie en een nieuwe plek om te ontdekken. Een handig ontbijt bij de overnachtigsplaats is ’s ochtends makkelijk en snel. Na een lange dag de omgeving ontdekken is een diner dat klaarstaat ook een fijne luxe. Tussen de middag willen veel mensen liever zelf de lunch verzorgen of buiten de deuren van het verblijf eten. Met een halfpension is daar de ruimte voor, maar kunnen vakantiegangers ook genieten van een twee maaltijden per dag bij de overnachting.

Halfpension of volpension?

Dan is er ook nog de mogelijkheid tot een volpension of ook wel pension. Dat is weer anders dan de logies, logies met ontbijt en het halfpension. Als je alle termen nog goed scherp hebt, komt er hier nog één. Een pension is de overtreffende trap ten opzichte van het halfpension. Dat betekent dat bij een volpension je alle maaltijden inbegrepen hebt. Hier wordt dus elke maaltijd netjes klaargemaakt voor de gasten en kunnen zij van alle maaltijden genieten zorgen zich zorgen te maken over het eten.

Het betekent echter niet dat je elke maaltijd moet eten bij het hotel of de camping. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een keertje lekker uit eten te gaan bij een ander restaurant. Voor het hotel is dat niet erg. Meestal kan je jezelf afmelden voor het avondeten en als dat niet hoeft, scheppen ze gewoon een bordje minder op. Zo kan je wel genieten van de makkelijke maaltijden, maar ook van een pittoresk restaurantje in een leuk dorp.

All inclusieve

Voordat we een belangrijke term overslaan, moeten we het toch even gezegd hebben. All inclusieve hoort er natuurlijk ook bij als je een vakantie gaat boeken. Zo zie je vaak genoeg aanbiedingen voorbij komen die alleen gelden voor een all inclusieve overnachting. Zoals je al kan verwachten (en waarschijnlijk ook wel weet) is all inclusieve niets minder dan: alles inclusief. Dat betekent niet alleen drie maaltijden per dag, maar ook alle drankjes die je daar drinkt. Veel vrolijke vakantiegangers nemen het er dan ook van als ze een keer all inclusieve boeken. Voor velen is het een luxe reis en moet het geld er ook uitgehaald worden. Dat gebeurd vaak doormiddel van genoeg grote cocktails, dure gerechten en genoeg te eten. Terecht ook, want de prijs is er bij een all inclusieve ook wel naar.

Is een logies de beste keus?

De beste keus hangt volledig af van wat voor mensen jullie zijn en wat je bestemming is. Zo is voor elke overnachtingtype wel wat te zeggen. Maar niet iedereen zal blij worden van dezelfde soort overnachting. Een logies kan je het best boeken als je houdt van volledige vrijheid. Het enige wat vaststaat is jullie slaapplek en voor een stel vrije geesten met een driftige ontdekkingslust, is dat het beste wat er bestaat. Daarnaast is het maar één keer vakantie en jullie willen zo veel mogelijk lokale lekkernijen proeven. Dat doe je toch meestal niet in het hotel, maar op straat en tussen de locals.

Overige opties

Een logies met ontbijt kan trouwens ook een prima optie zijn voor mensen die wel houden van veel ontdekken. Een ontbijtje en een kop koffie gaan er echter ook goed in op een rustig tempo. Doe lekker rustig aan je ontbijt als je niet zo van vroeg opstaan houdt, of als je snel hangry bent. Misschien is LO een betere optie voor jullie.

Pension of halfpension is natuurlijk ontzettend fijn als je niet houdt van urenlang slenteren en zoeken naar dat ene tentje. Wil je gewoon graag een vaste plek om lekker te eten en dan direct naar je kamer te gaan? Dan is een van de twee pensionopties de beste keus voor jou. Wil je alles bij de hand en wil je er ook veel van? Dan is er maar één juiste keuze voor jou: all inclusieve.