Hoe verdienen review sites hun geld?

Veel Nederlanders vergelijken op internet prijzen etc. voordat ze iets gaan kopen, bestellen of reserveren. Of het nu om een nieuwe auto, fiets, televisie, keuken, vakantie of een andere dienst gaat: we willen graag van tevoren weten waar we aan toe zijn. Hoe het andere kopers bevalt en waar de service het beste is tegen een gunstige prijs. En review sites profiteren daarvan. Hoe? Dat leggen we je graag uit!

Affiliatie

De belangrijkste manier waarop review sites hun geld verdienen, is door middel van affiliatie. Maar wat betekent affiliatie?

Affiliatie betekent:

Verbondenheid (met een organisatie of persoon)

of

Het verkopen van producten van anderen op je website

In dit geval gaat het dus om verkopen, of beter, aanprijzen van producten of diensten op een website. Die website verdient voor elke doorverwijzing een bedrag of percentage. Het is voor de partijen die de producten of diensten aan de man brengen een relatief goedkope manier van marketing: zij hoeven enkel te betalen wanneer de klant daadwerkelijk geld bij ze uitgeeft.

Hoe echt zijn de reviews?

De review site heeft er dus baat bij als de reviews van diensten of producten die hen het meest opleveren, zo positief mogelijk zijn. Je kunt je dus afvragen hoe onpartijdig en objectief de review website is.

Laten we vooropstellen dat er echt genoeg review websites zijn die wel onafhankelijk en eerlijk zijn, ook al verdienen zij hun geld (deel) met affiliatie. Maar hoe herken je nu een betrouwbare review site?

Kijken we naar een relatief nieuwe branche in Nederland, namelijk de online kansspelmarkt, dan zien we tal van websites die allemaal claimen dat zij eerlijke reviews delen. Nederlandse spelers kunnen terecht bij Time2play voor kwaliteits casino reviews. Daar vind je eerlijke reviews van spelers, in tegenstelling tot vaak anonieme reviews van ‘experts’.

Waar let je op bij een review?

Ben jij op zoek naar een eerlijke review? Bekijk dan eens op wat voor website je terecht bent gekomen. Zie je louter perfecte reviews (hoogste cijfers, vol lof)? Dan kun je je afvragen of dat wel klopt. Als er 100 reviews zijn, dan geven die, als ze allemaal echt zijn, nooit allemaal een 10. Ook als de reviews geen van allen onderbouwd zijn, of alleen met enkele woorden als ‘perfect’ dan mag je er ook vanuit gaan dat het niet helemaal kan kloppen.

Wat gebeurt er dan? Een review site kan aanbieders toestaan om slechte reviews te verwijderen of aan te passen. Maar zelfs als dat niet het geval is, dan kan er sprake zijn van invloed van de aanbieder. Die kan bijvoorbeeld positieve reviews ‘kopen’ of klanten afschrikken een slechte review te plaatsen.

Ook kan het zijn dat de review site zelf reviews verzint om de meest lucratieve deals voor henzelf onder de aandacht te brengen. Als lezer krijg je dus niet het beste advies voor jou, maar voor de website zelf te zien. Vanaf mei 2022 is het bij wet verboden om oneerlijke reviews te plaatsen, dus dat is goed nieuws voor de consument.

Gelukkig zijn er nu ook al voldoende eerlijke adviezen en review sites, je moet ze alleen wel weten te vinden. Je kunt het bijvoorbeeld eens testen door zelf een review achter te laten en te zien wat daarmee gebeurt. Succes!