/

Dropshipping: wat is het en welke voordelen levert het op voor de ondernemer? 

Dropshipping wat is het en welke voordelen levert het op voor de ondernemer 

E-commerce is door de jaren heen flink veranderd. Er zijn verschillende methodes ontwikkeld waarmee de klantervaring verbeterd kan worden. Zo is het voor (beginnende) webshop eigenaren bijvoorbeeld niet meer noodzakelijk om zelf de voorraden bij te houden. Dropshipping behoort tot één van de mogelijkheden. Maar wat is dit precies en welke voordelen levert het op voor de webshop eigenaar? 

Wat is dropshipping eigenlijk? 

Bij dropshipping wordt geen standaard voorraad aangehouden. In plaats daarvan komt de bestelling van de consument direct bij de leverancier terecht. Vanaf het moment dat de klant bestelt, worden de logistieke processen in werking gesteld. Dit kan dus ook gezien worden als een vorm van fulfilment dat uitbesteden wordt aan een derde partij. 

Als je overweegt om te starten met dropshipping, is het niet gek als je met vragen zit. Bovendien ben je vast benieuwd hoe je dit efficiënt kunt aanpakken. Daarom is het verstandig om je goed in te lezen en meer onderzoek te doen naar mogelijke dropshipment oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan dropshippen middels een WMS-systeem. Deze software maakt het mogelijk om de order- en voorraadstromen inzichtelijk te houden. Ook registreert het systeem hoe lang het bijvoorbeeld duurt voordat een product uit het magazijn bij de klant wordt geleverd. Dergelijke software wordt bijvoorbeeld aangeboden door MontaWMS en is van onschatbare waarde voor het vergroten van je succes in het dropshippen. 

De voordelen van dropshipping 

Maar waarom zou je voor dropshipping kiezen? Welke voordelen levert dit op? Zowel voor jou als de consument? We zetten ze kort voor je op een rijtje: 

  • Het allergrootste voordeel van dropshipping is dat je niet afhankelijk bent van een opslagruimte. Zo kun je eenvoudig opschalen en verder groeien, zonder dat dit gevolgen heeft voor het bedrijfspand dat je huurt of moet huren. Dit komt doordat je geen producten meer zelf op voorraad moet hebben. De bestelling wordt immers direct doorgestuurd naar de fabrikant van het product. Jij fungeert meer als tussenpersoon.
  • Bij het runnen van een webshop komt veel kijken. Als je een carrière als webshop-eigenaar overweegt en nog niet te veel risico wil nemen of eerst wil onderzoeken of dit wel iets voor jou is, dan is dropshipping een goed idee. Hiermee laat je veel van het logistieke werk over aan de fabrikant, maar leer je zelf wel meer over het wel en wee binnen de wereld van e-commerce.
  • Dit leidt er ook toe dat je minder mensen nodig hebt om je werk te kunnen doen. Je hoeft bijvoorbeeld zelf niet meer over orderpickers te beschikken. Het verpakken en verzenden van orders gebeurt voortaan via de fabrikant zelf. Hier heb je dus geen omkijken meer naar. Dat bespaart tijd én geld.
  • Ook zorgt dit ervoor dat je geen last meer hebt van een grote voorraad aan restpartijen die uiteindelijk tegen een lagere prijs weer doorverkocht moeten worden. Als een product niet goed loopt, verwijder je deze simpelweg van de webshop. Je hoeft geen voorraden meer op te maken.
  • En last but not least: je loopt geen inkooprisico meer. Omdat het niet meer noodzakelijk is om de producten zelf in je magazijn te hebben, hoef je niets in te kopen tot het moment dat er daadwerkelijk een bestelling wordt geplaatst.

Redactie Snizoo

Welkom op Snizoo.nl! Als gepassioneerde auteur op het gebied van ondernemen, geldzaken en andere interessante onderwerpen probeer ik je te voorzien van de beste tips en informatieve artikelen. Voor onze artikelen doen wij gedegen onderzoek en proberen meerdere kanten te belichten.