3x Tips om een positieve werksfeer te creëren

Als je een fulltimebaan hebt, spendeer je veel tijd met je collega’s. Sterker nog: 78% van de mensen die 30 tot 50 uur per week werken, zien hun collega’s vaker dan dat ze hun eigen families zien. Deze schokkende getallen laten zien hoe belangrijk het is om een gezonde werksfeer te creëren. Als werkgever of leidinggevende ben je in de gelegenheid om in te grijpen als dit nodig is. Het is nog veel beter om preventief te werk te gaan, zo voorkom je zoveel mogelijk conflicten. Als je het idee hebt dat de werksfeer niet optimaal is, heb je het juiste artikel aangeklikt. In dit artikel lees je een paar praktische tips die je kunt toepassen om de werksfeer te verbeteren. 

Diagnosticeer het probleem

Het is van belang dat je eerst constateert dat er een probleem is én dat je onderzoekt waar dit probleem vandaan komt. Er kunnen namelijk talloze factoren zijn die een negatieve werksfeer veroorzaken. Op het moment dat je merkt dat mensen niet goed met elkaar omgaan, moet je dus gaan kijken waar het precies vandaan komt. Misschien is er pasgeleden wel een nieuwe teamleider gekomen die een onduidelijk beleid voert en zorgt dat voor oproer. Het kan ook zo zijn dat het bijvoorbeeld met een reorganisatie of een (te) hoge werkdruk te maken heeft. In sommige gevallen is het probleem simpelweg dat bepaalde collega’s niet (meer) met elkaar klikken. Dit is helemaal niet zo gek, je hebt immers te maken met mensen die hun eigen normen, waarden, gewoontes en meningen hebben. Die kunnen erg van elkaar afwijken en dat kan onrust creëren.

Leer elkaar kennen

In eerste instantie zijn collega’s niets van elkaar. Het enige wat ze in elk geval wel met elkaar delen, is dat ze voor hetzelfde bedrijf werken. Dat hoeft nog niet te betekenen dat het een fijne samenstelling is. Juist daarom is het zo belangrijk dat mensen elkaar leren kennen. Dit kan op verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om wat vaker een personeelsfeest te organiseren. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn: koop lekkere snacks en drankjes en organiseer een borrel op kantoor. Op deze manier leren mensen elkaar beter kennen. Personeelsuitjes zijn ook erg goed voor de werksfeer. 

Doe teambuilding oefeningen

Als het niet helemaal lekker loopt tussen collega’s, kunnen teambuilding oefeningen erg nuttig zijn. Als je een budget hebt, kun je ervoor kiezen om samen een speurtocht of een escape room op te lossen. Op het moment dat je het liever wat kleinschaliger houdt, zijn er ook voldoende opties. Organiseer bijvoorbeeld een spelletjesmiddag, maar laat de mensen in teams tegen elkaar spelen. Ook in samenstellingen die eigenlijk niet zo veel kans van slagen hebben. Dan breng je mensen in een positie waarin ze wel moeten samenwerken, het heeft immers geen zin om de ander tegen te werken. Laat bij Maxilia speelkaarten bedrukken om de spellen persoonlijk te maken. Is de spelletjesmiddag een succes? Bekijk ook de rest van het aanbod van Maxilia, ze hebben namelijk nog een hoop andere spellen die je ook kunt laten personaliseren.